UiB : Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet : Skolelaboratoriet i realfag

Master Class i partikkelfysikk

Dato: 29. februar 2008
Tid: 14:15-18:00
Sted: Datarom: Faklab 3 i Realfagbygget
Kursleder: Anna Lipniacka, Institutt for fysiskk og teknologi
Målgruppe: Elever i videregående skole
Kursavgift: Ingen kursavgift, men påmelding er nødvendig.
Påmelding: Direkte påmelding via nettet
Hver elev melder seg på selv. Også lærere er selvsagt velkomne til å delta, men det er ikke nødvendig at læreren er med for at en elev skal kunne være med.

Det er tredje gang MasterClass i partikkelfysikk blir arrangert i Europa. Elever fra Hordaland har vært med fra starten, og i år vil de møte elever fra Danmark, Tyskland, Polen og Italia. Se timeplanen for flere detaljer.

Dette er en unik mulighet til å se på virkelige data fra riktige eksperiment på CERN (LEP). Elevene benytter datamaskiner med et spesialutviklet program som visualiserer data fra partikkelkollisjoner ved LEP akseleratoren. Studentene jobber sammen i par og skal sammen bli enige om de kollisjoner de ser samsvarer med den typen fysikk som vi leter etter (W & Z bosoner) som forklart i et innledende foredrag. Etter å ha studert en utvalgt datamengde skal studentene presentere sine resultater på en videkonferanse med klasser fra andre steder i Europa. Der blir det også anledning til å stille spørsmål til forskere som deltar med videokamera fra CERN. Alle som deltar på "MasterClass" vil få også få ustedt et deltakerbevis.

Det er plass til 30 studenter/elever på arrangementet. På grunn av den begrensete kapasiteten blir det påmelding etter prinsippet om førstemann til mølla.

Program:

14:15 Introduksjonsforelesning med Heidi Sandaker
14:45 Analyse av data (2 elever ved hver datamaskin assistert av våre forskere)
15:45Brus og kake og intern diskusjon
16:30Presentasjon og diskusjon med andre klasser i Europa i videokonfereanse
18:00Ferdig

Lenker