Masterclass i fysikk på IFT

Rundt 30 elever var samlet på Institutt for fysikk og teknologi for å bli bedre kjent med hvordan forskere på CERN jobber for å undersøke naturens minste byggesteiner.

Først introduseres standardmodellen. All vanlig materie er bygget av kvarker og leptoner. 6 av hver type, i tillegg til deres antipartikler. Bosoner sørger for vekselvirkningen mellom dem. I naturen finner vi bare de letteste utgavene av kvarkene og leptonene, men i partikkelakseleratoren på CERN skapes det tunge partikler. Disse henfaller raskt og restene fra disse registreres i detektorene. Ved å måle bevegelsesmengde og energi til partiklene som registreres kan man regne seg tilbake til utgangspunktet.

Elevene ser på sporene etter partikkelen. Har vi med en ladd partikkel å gjøre? Er det positivt eller negativt ladd?

Veiledere fra IFT hjelper til med tolkningen av dataene og forklaringer.

På datalaben får elevene datasett fra CERN. Sporene etter partiklene gjennom detektoren presenteres sammen med verdier for bevegelsesmengde og energi. Noen partikler etterlater ingen spor. Nøytrinoene er nesten masseløse og uten ladning. Detektorene på CERN er sjanseløse når det kommer til registrering av disse. Mangler det en brikke i puslespillet er nok et nøytrino (eller to) som har lurt seg ubemerket ut av detektoren. Jakten på Higgsbosonet er i gang…

Etter en intens økt med sammenstilling av data er det klart for videokonferanse med CERN og andre skoler i Europa som har arbeidet med samme problemstilling. Funnene presenteres og diskuteres.